21 September 2010

En de clip van de dag is... *tromgeroffel*

'New Orleans' van Former Ghosts! And I couldn't be more excited. Sinds vlak na het uitkomen van het debuutalbum van Former Ghosts dit nummer opeens standaard werd opgenomen in de live set van de band is dit één van mijn favoriete nummers. En dat nu dus al zo'n 10 maanden terwijl het officieel nog steeds niet uit is: op 9 november verschijnt het op het nieuwe album 'New Love'. Live is het nog beter. In deze versie hoor je het al een beetje, in het refrein, aan het eind van het nummer: "I fell in love in the first place." Die snik. De beide keren dat ik mocht toekijken hoe hij zich door dit nummer worstelde had hij halverwege al moeite de tekst nog uit te spreken zonder schijnbaar zichzelf te verliezen. Na die laatste zin had hij even een moment voor zichzelf nodig voordat hij weer de zaal in durfde te kijken. Nou ja, "zaal in kijken", richting het publiek staan en naar z'n laptop staren (en tapdansen, maar dat moet je zelf maar ontdekken wanneer hij in november in Paradiso staat *hint*). De clip gaat een hele andere richting op dan het nummer, maar de fles Jack Daniels verraadt dat het weldegelijk om een Former Ghosts clip gaat (whiskey is essentieel). Op 1 oktober komt Freddy Ruppert nog met 'Old Love' een gratis mixtape die je van zijn blog kunt downloaden als soort van teaser voor het album. Dat en een clip met hem in een Elvis pak. Dat krijg je van al die whiskey.



‘Laredo’ van Led er est! En een instructie how not to make a video. Gelukkig is de muziek beter. Het nummer featured op het debuutalbum Dust on Commonvan de New Yorkers. Het is warmere versie van cold wave – let’s introduce the term tepid wave – met veel synths en bas. Ik kwam de band naam tegen toen iemand met een shirt van de band voor me stond bij een Gold Panda gig en het de volgende dag opeens bij de nieuwe releases stond op Spotify. A lucky find indeed. Als dit nummer je al aanstaat, moet je zeker de rest van het album eens luisteren, dat is zelfs nog beter (ze schijnen band-shirt waardig te zijn) en klinkt iets minder alsof het op de verkeerde snelheid wordt afgespeeld. ‘Port Isabel’ bijvoorbeeld kan concurreren met de beste tracks van een band als Cold Cave. Nu nog een decent video.



‘Brother’ van The Organ! Een band uit Canada, you just can’t go wrong with that. Okay, Nelly Furtado’s werk is van discutabele aard, maar over het algemeen gaat die regel toch aardig op. Zo ook voor deze all girl band die ook wel the lesbian Smiths genoemd werd – en waarschijnlijk om die reden ook gefeatured werd bij The L Word. Het is een van de bands waarvan ik het echt jammer vind dat ik ze pas heb ‘ontdekt’ nadat ze er alweer mee opgehouden zijn. Ze hebben slechts één album nagelaten, Grab That Gun, maar dat is wat mij betreft dan ook meteen een van de betere albums van the noughties. Met name dankzij die fantastische stem van Katie Sketch, die zich sinds de break up in 2006 richt op haar carrière als model. Daarnaast heeft ze ook nog een restaurant geopenend in Toronto en heeft ze zich inmiddels op een nieuwe band Mermaids genaamd gestort. Misschien is Spencer Krug toch niet zo alleen in het niet kunnen stilzitten.



‘Morning After Pill’ van Meanwhile, Back In Communist Russia...! Het is geen proper clip – het is eigenlijk gewoon een foto – maar gezien er schijnbaar geen enkele clip van de band te vinden is on the entire internet en ik de band toch een keer wilde noemen moet het maar voldoen. Mocht de bandnaam je bekend voorkomen, dan zou dat (behalve als je de band al kent natuurlijk) kunnen komen doordat Los Campesinos! ze noemen in het nummer ‘Don’t Tell Me to Do the Math’. En gezien Gareth Campesinos! me al op het spoor van Zola Jesus, Former Ghosts en Perfume Genius heeft gebracht, dacht ik dat deze referentie ook nader onderzoek waardig was, met als gevolg dat de 10” van Indian Ink vandaag op mijn deurmat belandde (en dat ik nu zijn Last.FM stalk, maar dat feit zullen we maar buiten beschouwing houden gezien hij te veel The-Dream luistert). Helaas bestaat ook deze band - uit Oxford, mocht je afvragen waar het accent vandaan komt - niet meer van de solo-projecten na de break up heeft ook niemand meer iets vernomen.



‘See Spaces’ van TEEEEETH!!!! Ik geloof dat TEETH!!! de geprefereerde spellingswijze is, al is het aantal ‘e’s en het gebruik van Caps lock erg variabel. ‘See Spaces is hun eerste single en een album schijnt al onderweg te zijn. Afgelopen weekend stonden ze op het beste festival dat Engeland kent: Offset. Dat was gedeeltelijk vanwege het bouncy castle (the mummy of all bouncy castles) en vanwege de kleinschaligheid en vijf podia waardoor er geen moment was dat je niet ergens een geweldige band kon zien. T3ETH was daar dus één van, met als hoogtepunt dit nummer dat qua sfeer nogal aan ‘Die Slow’ van HEALTH doet denken (of misschien is het de caps lock). Hoogtepunt van de set dan, het hoogtepunt van T∑∑TH zelf was het slotnummer van de set van Telepathe waarbij de man-van-de-Mac (Macist?) in zijn American Apparel onderbroek op het podium stond te dansen.

No comments:

Post a Comment